shadow

Fermitatea si importanta ei.

     Uneori, copiii intra in conflict cu adultii. Reactia adultului la aceasta provocare stabileste tiparul de comunicare pe care acesta il va urma. Daca copilul nu asculta si adultul tipa la el, lectia pe care o invata copilul este sa fie nepoliticos cu oamenii care nu fac ceea ce le cere el. Daca permiteti cu ingaduinta copilului sa ignore limitele pe care le-ati stabilit, ii transmiteti faptul ca este in regula sa incalce limitele altor persoane sau sa ii lase pe altii sa le incalce pe ale sale.

     Fermitatea este o abilitate cheie ce merita cultivata si antrenata deoarece, modul in care adultul stabileste limite, il invata pe copil cum sa stabileasca si sa pastreze limite in toate relatiile sale viitoare.

     In relatiile noastre, de fapt, noi stabilim tipare de comunicare si ii invatam pe altii cum sa ne trateze. Oamenii care manifesta nesiguranta sau au indoieli, ii invita pe ceilalti sa-i domine si sa-i „ajute”, chiar si atunci cand nu doresc sau nu au nevoie sa fie ajutati.

Teama de abandon

     Una dintre temerile copilor este reprezentată de  teama de abandon. Această teama de abandon sau de a nu mai fi iubit  îi sperie pe copii, deoarece ei cred că vor fi părăsiți de părinții lor.

     De cele mai multe ori, un părinte nu doreste să facă acest lucru intenționat pentru ființa pe care o iubește, COPILUL SĂU. În anumite momente, din exasperare,  prin folosirea unor fraze de genul: “dacă nu te linișești, te las în parc…”, “dacă nu faci…., nu te mai iubesc” și multe alte asemenea expresii este sădită samânța și apoi cultivată teama de abandon.  Din păcate, folosirea acestor replici aparent inofensive, este transmisă din generatie în generație, însă impactul și puterea lor asupra copilului este de multe ori necunoscută sau minimizată

Zidul

Într-un deşert stâncos trăiau doi pustnici. Găsiseră două grote situate foarte aproape una de cealaltă. După ani şi ani de rugăciune şi sălbatice renunţări, unul dintre cei doi pustnici era convins că ajunsese la desăvârşire.

Celălalt era şi el pios, dar totodată bun şi înţelegător. El se oprea întotdeauna să vorbească cu puţinii pelerini ce veneau acolo, adăpostindu-i şi hrănindu-i pe aceia care se rătăceau pe acolo sau pe cei care doreau să se ascundă.

Păstrează-ţi puterea personală!

“Un cunoscut profesor din U.S.A,  si-a inceput seminarul in fata a 200 de studenti fluturand o bancnota de 20 de dolari.

– Cine doreste aceasta bancnota? intreba profesorul, iar sala se umplu de maini ridicate.

Apoi profesorul ia bancnota si o mototoleste apoi adreseaza aceeiasi intrebare:

– Cine doreste aceasta bancnota?