Ce este dezvoltarea personala?

Dezvoltarea personala este procesul personal si continuu, prin care ne schimbam in mai bine pe noi insine, cu fiecare zi. Nu ne-am nascut perfecti si nici invatati, putem insa sa depunem un efort pentru a dobandi autocunoastere, abilitati si comportamente noi, pentru ca viata noastra personala si profesionala sa fie mai implinita. Bineinteles ca fiecare dintre noi ar trebui sa stie cel mai bine ce isi doreste de la viata si ce are nevoie pentru a-si indeplini dorintele.

Pe parcursul vietii dobandim multe cunostinte , invatam la scoala, parintii ne dau sfaturi si ne indruma. Daca stim foarte bine cine suntem, ce putem realiza, cum sa ne transformam visele in realitate si nu mai avem nevoie sa invatam nimic, este excelent! Nu avem nevoie de dezvoltare personala.

Daca insa suntem prinsi intr-un dans cu noi insine, in care ne spunem “mi-as dori asta insa nu pot, nu am resurse suficiente, nu cred ca e pentru mine, nu voi obtine chiar daca voi incerca”, indiferent ca este vorba de viata personala sau de cariera, atunci s-ar putea sa vedem ca dezvoltarea personala este o solutie, practica si la indemana.

Cred ca  primul pas ar fi constientizarea ca am avea nevoie de ceva in plus.  Apoi sa definim exact ce anume dorim sa imbunatatim: poate nu stim cum sa ne stabilim obiectivele, poate avem o imagine nu tocmai buna despre noi insine si asta ne tine pe loc, poate avem niste convingeri care suna a piedici sau poate comunicarea e deficitara. Important este sa ne fie foarte clar zona in care dorim sa crestem si apoi sa vedem cum putem schimba situatia.

Exista mai multe modalitati prin care putem imbunatati calitatea vietii, relatiile, sanatatea,  cariera, nivelul de spiritualitate. Strategia poate sa cuprinda  lectura unor carti de specialitate, participarea la evenimente sau diferite intalniri pe domeniile de interes, participarea la un curs sau sesiuni de coaching.

Ca sa reusim este nevoie sa ne schimbam. Noi, nu altii!

Este nevoie sa iesim din zona de confort, sa nu ne mai amagim ca este suficient cat stim. Lumea este intr-o permanenta schimbare si daca vrem sa reusim solutia este tinem pasul, sa fim maine mai buni decat azi.

Prin dezvoltare personala acumulam cunostinte noi si ne largim propria  harta mentala. Si in acest fel suntem mai pregatiti pentru situatii noi care vor aparea in viata legate de locul de munca, relatii, stres.

Suntem mult mai atenti cu interiorul nostru,  constientizam convingerile care ne limiteaza, intelegem cum putem comunica mai eficient, descoperim cum putem trai si altfel. Simtim conexiunea cu Universul si cu oamenii si devenim constienti de timp si cat de important este sa petrecem timp de calitate.